Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları
Ağustos 7, 2014
Dizde Kıkırdak Sorunları
Ağustos 7, 2014
Diz Artroskopisi
Artroskopi eklem içinin minimal invazif özel kamera sistemleri ile incelendiği cerrahi prosedürdür. Günümüzde hemen hemen tüm eklemler için artroskopik cerrahi yapılabilmektedir. Ancak en popüler olanı ve en çok yapılanı diz atroskopisidir. Diz içindeki tüm patolojilerin gerek teşhisinde gerekse de tedavisinde son derece etkili bir tekniktir. Ameliyat edilen hastaların büyük bir kısmı aynı gün yada bir gün sonra taburcu edilebilmekte ve kısa bir süre içinde normal yaşamlarına dönebilmektedirler.
Operasyon için genellikle rejyonel (bölgesel) anestezi ile yapılmaktadır. Diz artroskopisi ile yapılan ameliyatları sıklık sırasına göre saymak gerekirse:
1- Menisküs cerrahisi : iç ve dış olmak üzere iki adettir ve genellikle sadece yırtık bölgenin çıkarılması yada tamir edilmesi şeklinde yapılmaktadır.
2- Ön çapraz bağ cerrahisi: kopuklu dizde en önemli instabilite ve kayma nedenleri arasındadır. Tamamen kapalı yollarla rekonstrüksiyon yapılabilmektedir.
3- Kıkırdak lezyonları: Mikrofraktür yani mikrokırık yaratma tekniği uygun olgularda başarılı sonuç vermektedir. Lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak hastanın kendisinden yada dışarıdan implante edilen parçalarla tedavisi yapılmaktadır.
4- Osteoartrit tedavisi : osteofitlerin temizlenmesi, eklem içi farelerin temizlenmesi amacıyla yapılmaktadır.
5- Romatolojik hastalıklar: özellikle sinovektomi ve yukardaki ek patolojilere yönelik yapılmaktadır.
6- Plika sendromu ve diz içi yapışıklıkları sayılabilir.
Artroskopik cerrahinin en önemli komplikasyonu derin ven trombozu olup, son derece nadirdir.
Dize yönelik ileri artroskopik girişimler kliniğimizde başarı ile uygulanmaktadır.